tanfolyamok

M.A. Lavinaismereti tanfolyamok immár 11. éve!2018. december 8-9-től ismét M.A. lavinaismereti táborok!

 

11 éve, hogy több évi készülődés után belevágtam a műfajteremtő "Lavinaismereti tábor" tanfolyamok sorozatába.

Geográfusként, hegymászó oktatóként, sítúrázóként, a téma elkötelezett kutatójaként akkor még mindig bizonytalan voltam, hogy szabad-e ezzel foglalkoznom, ekkora felelősséget a nyakamba vennem.

Ugyanakkor egyre több baleset híre jutott el hozzám, zömmel olyan eseteké, ahol a résztvevők erősen hiányos ismeretei vezettek tragédiához. A hírekben annyi szerepelt, hogy "gyakorlott hegymászót sodort el a lavina..."

"Gyakorlott". De miben?! Mászásban vagy túrázásban igen...

Akkoriban valamiféle lavinaismereti képzéssel csak a téli hegymászó tanfolyamok tanulói részesülhettek, de az sem ütötte meg a minimálisan szükséges szintet.

Kidolgoztam tehát egy tematikát, melyről csak sejtéseim voltak, hogy elegendő ismereteket (nem többet és nem kevesebbet a hasznosíthatónál) közvetít, és az ottani gyakorlatok éles helyzetben is hozzásegítenek a sikeres mentéshez/túléléshez.

A "kicsi ország, kicsi hegyek, kicsi tanfolyam" stílus számomra megengedhetetlen. Annak érdekében, hogy az alpesi országok képzéseinek színvonalát idehaza is biztosíthassam, évekig jártam ki tanfolyamokra az Olasz Lavinaszolgálathoz (SVI) a Bolzano környéki hegyekbe. A mai napig segítik munkámat, amiért hálás köszönet nekik!

Így már a legkorszerűbb ismeretek, tematikák és statisztikák segítenek, hogy minél színvonalasabb képzésekkel legyek az érdeklődők hasznára, legyen szó hegymászókról, sítúrázókról, freeriderekről vagy bárkiről, akiknek a havas hegyek fantasztikus birodalmába vezet útjuk.

(Persze közben divatba jött a tanfolyamoztatás, hamar megjelentek a hirtelen, üzleti alapon kreált turaegyletek, akik azonnal lemásolták, hiányos ismeretekkel, bármiféle saját tapasztalat nélkül.)

És közben folyamatosan hízott a saját - MOUNTEX ADVENTURE - lavinaismereti táborokkal kapcsolatos oktatói tapasztalat, túl a harmincadik tanfolyamon és az ötszázadik sítúrán.

 

Sok szeretettel várok minden érdeklődőt!

         Monostori András

 

Monostori András
MOUNTEX Adventure 

monostori.andras@mountex.hu 

 

Valahol elakadtál? Van valami észrevételed? Kérjük, küldd el visszajelzésed!
© 2010 - Mountex Kft. Minden jog fenntartva. Az oldalt fejleszti a H3 Informatikai Kft.
A Weboldalon a található mindennemű tartalom a Weboldal üzemeltetőinek szellemi tulajdonát képezi és a Weboldal üzemeltetői előzetes írásbeli engedélye nélkül sem online, sem nyomtatott formában nem használható fel.